Τένις

Γίρι Λεχέτσκα: Ο… άβγαλτος Τσέχος που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και απειλεί τον Τσιτσιπά! (video)

Γίρι Λεχέτσκα: Ο… άβγαλτος Τσέχος που έκανε το χόμπι του επάγγελμα και απειλεί τον Τσιτσιπά! (video)

Το εμπόδιο του Γίρι Λεχέτσκα πρέπει να ξεπεράσει ο Τσιτσιπάς αν θέλει να βρεθεί και φέτος στα ημιτελικά του Australian Open. Ο νεαρός Τσέχος αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά και θέλει να πάρει από τον Στέφανο… εκδίκηση.

Λένε πως είναι καλύτερα να γνωρίζεις με ποιον έχεις να κάνεις παρά να αγνοείς το ποιόν του αντιπάλου σου. Το στοιχείο του απρόβλεπτου που φαντάζει και υποδεέστερο, μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους αλλά και στοιχεία έκπληξης, αιφνιδιασμού. Ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει το μεσημέρι της Τρίτης (24/1) ο Στέφανος Τσιτσιπάς στη Rod Laver Arena. Διότι μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που τίθεται αντιμέτωπος με τον Λεχέτσκα, ωστόσο έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από το Ρότερνταμ και πολλά έχουν αλλάξει.

Έπειτα από ματς-θρίλερ λοιπόν κόντρα στον ταλαντούχο Γιανίκ Σίνερ, ο Έλληνας πρωταθλητής βρίσκεται μια ανάσα από την τετράδα του Αυστραλιανού Όπεν του 2023. Εκεί που έχει καταφέρει άλλες τρεις φορές έως τώρα να φτάσει στην καριέρα του και αυτή τη φορά θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Κάθε πράγμα στον… καιρό του όμως μιας και αυτό που προέχει είναι να κάνει ότι δεν έκαναν οι Τσόριτς, Νούρι, Αλιασίμ. Να κάμψει δηλαδή την ενθουσιώδη και σθεναρή αντίσταση του 21χρονου Γίρι Λεχέτσκα. Το BN Sports σκιαγραφεί λοιπόν το προφίλ του νεαρού Τσέχου, τον οποίο πρέπει να αποκλείσει ο Στέφανος για να συνεχίσει στο tour.

Έγινε τενίστας γιατί ήθελε απλά να γυμνάζεται!

Ο Γίρι Λεχέτσκα δεν αποτελεί μία κλασσική περίπτωση αθλητή που λάτρευε από μικρός το τένις και είχε ως αυτοσκοπό, κάποια στιγμή να αγωνιστεί σε Grand Slam. «Έπαιζα τένις για ευχαρίστηση. Δεν είχα μικρός φιλοδοξίες να γίνω επαγγελματίας. Για μένα ήταν ένα χόμπι που έγινε επάγγελμα. Εγώ απλά ήθελα να γυμνάζομαι», έχει παραδεχτεί.
Jiri-Lehecka-Davis-Cup-1296x675.webp

Το Νο71 της Παγκόσμιας κατάταξης, ο οποίος προέρχεται από αθλητική οικογένεια με πατέρα επαγγελματία κολυμβητή και μητέρα αθλήτρια στίβου, κατάλαβε στα 15 του ότι θέλει να ακολουθήσει καριέρα τενίστα και να παίξει στις μεγαλύτερες «σκηνές». Ο… διακόπτης άλλαξε όταν μετέβη στο Προστεγιόφ, χωρίς τους δικούς του ανθρώπους, σε αθλητικό σχολείο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του σταμάτησε στον… Τσιτσιπά!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωταθλητής θα αντιμετωπίσει τον νεαρό Τσέχο. Οι δυο τους είχαν βρεθεί σχεδόν ένα χρόνο πίσω (Φλεβάρης του 2022) στο 500αρι του Ρότερνταμ και στη φάση των ημιτελικών. Εκεί ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε πάρει το εισιτήριο για τον τελικό (ήττα από τον Αλιασίμ) με 2-1 σετ και ανατροπή μιας και ο Λεχέτσκα τον είχε αιφνιδιάσει.

Αυτή ήταν και η σημαντικότερη στιγμή έως τώρα του Τσέχου, ο οποίος είναι επαγγελματίας από το 2020 και έχει ρεκόρ 15 νικών και 23 ηττών. Τον περασμένο Νοέμβριο επίσης, ήταν και αυτός στην Ιταλία (Μιλάνο) για τα ATP Finals σε επίπεδο Next Generation όμως και έφτασε μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από τον Αμερικανό Μπράντον Νακασίμα.

Κάνει το τουρνουά της ζωής του!

Ο δεξιόχειρας αθλητής του Μιχάλ Ναβρατίλ έχει αποκλείσει πολύ μεγαλύτερα «ψάρια» από εκείνον για να φτάσει μέχρι την οκτάδα του Αυστραλιανού Όπεν. Αρχικά στον πρώτο γύρο άφησε εκτός με 3-0 σετ (!) το Νο21 του ranking, Μπόρνα Τσόριτς, στέλνοντας την προειδοποιητική βολή. Το εμπόδιο του Κρίστοφερ Γιουμπανκς (Νο116) δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, για να πάρει σειρά ο Κάμερον Νούρι. Ο Τσέχος σόκαρε άπαντες (3-1 σετ) με το πιεστικό του τένις και τα βαθιά του χτυπήματα απέναντι στο Βρετανό, Νο12 της παγκόσμιας κατάταξης και προκρίθηκε στους «16».

Εκεί συνάντησε τον Οζέρ-Αλιασίμ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση Νο6, και παρότι έχασε το πρώτο σετ με 6-4, όχι μόνο ισοφάρισε αλλά ολοκλήρωσε μία μεγαλειώδη ανατροπή, όντας ιδιαίτερα ψύχραιμος στα tie-break (δυνατό στοιχείο και του Στέφανου). Αυτή ήταν και η πρώτη του νίκη ever κόντρα σε παίκτη του Top-10 μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες και ήρθε την κατάλληλη στιγμή για εκείνον.

Αυτό που κάνει την πορεία του ακόμα πιο αξιοθαύμαστη και συνάμα επικίνδυνη είναι βέβαια το γεγονός πως μέχρι πριν ξεκινήσει το Australian Open του 2023, δεν είχε νίκη στο tour. Την περσινή χρονιά είχε αποκλειστεί σε όλα τα Grand Slam στον πρώτο γύρο, γεγονός που κάνει το επίτευγμά του ακόμα σπουδαιότερο.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μπορεί ο Στέφανος να μην έχει απέναντί του ένα από τα μεγάλα ονόματα που υπάρχουν ακόμα στο τουρνουά ωστόσο παίζει με έναν νεαρό γεμάτο αυτοπεποίθηση που «διψάει» για εκδίκηση. Πράγμα που δήλωσε και ο ίδιος μετά από την πρόκρισή του. «Θα πάω για την εκδίκηση στα σίγουρα. Το ξέρω ότι θα θυμάται το παιχνίδι που είχαμε στο Ρότερνταμ πέρυσι. Για ένα σετ ήμουν καλύτερος, όμως μετά επέστεψε» είπε ο Γίρι Λεχέτσκα.

Ο Τσέχος αποτελεί τον τύπο του αθλητή που δεν τα βάζει εύκολα κάτω. Είναι πεισματάρης και δεν παρατάει καμία μπάλα ακόμα κι΄ αν μοιάζει χαμένη. Στοιχείο που έχει έντονα και ο Έλληνας άσος. Τα βαθιά του χτυπήματα κοντά στη baseline και τα… αέρινα τελειώματά του κάθε φορά που ανεβαίνει στο φιλέ είναι αυτά που του έχουν δώσει ως τώρα μία θέση στους καλύτερους οκτώ του τουρνουά.

Με λίγα λόγια, αν ο Τσιτσιπάς τον υποτιμήσει, εκείνος θα περιμένει στη… γωνία. Και έχει δείξει έως τώρα, ότι μπορεί να το κάνει με τρομερή συνέπεια.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0